Hoe je paddenstoelen kunt kweken in emmers en zakken

In dit artikel zullen we ons richten op twee methoden van containerkweek: oesterzwammen gekweekt op stro in emmers met behulp van een waterbad met een hoge pH (net zoals Mushroom Mania vroeger deed!) en het verhitten van houtsnippers om een breder scala aan zwammen te kweken in andere soorten containers. Houd er rekening mee dat verschillende maten en vormen van containers kunnen worden gebruikt voor beide van deze methoden. We hebben ervoor gekozen om ons te concentreren op emmers omdat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn, gestapeld kunnen worden en jarenlang gebruikt kunnen worden. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende soorten containers of kweekzakken!

De emmertek, of techniek, is een van de meest betrouwbare methoden om oesterzwammen snel en volgens een voorspelbaar schema te kweken. Het is duurzaam, geschikt voor beginners en eenvoudig op te schalen – tot op zekere hoogte. We zullen je leren hoe je emmers kunt vinden en voorbereiden, je substraat kunt pasteuriseren, kunt inoculeren en je emmers kunt laten groeien met zwammenbroed. Tot slot zullen we bespreken hoe je je eetbare zwammen het beste kunt oogsten. We volgen het beproefde recept dat ons heeft geholpen thuis eetbare zwammen te kweken.

Wat je nodig zult hebben:

  • Een emmer van 10-20L met deksel of een ander type afgesloten plastic container
  • Boormachine met een boor van ongeveer 13mm
  • Versnipperd stro
  • Grote plastic opbergbox, vuilnisbak, ton/vat of bulk container (IBC) voor grote schaal
  • Betonblok of ander gewicht
  • Paddenstoelenbroed (ofwel zaagselbroed of graanbroed, een opgebruikte growkit kan ook)
  • pH-meter
  • Gehydrateerde kalk (calciumhydroxide)
  • Netzak woals een uienzakken
  • Weegschaal
  • Rubberen handschoenen
  • Optioneel: kweektent of ruimte

Stap 1: Kies en bereid de emmer voor

Een gloednieuwe emmer van 10-20 Liter met deksel kan worden gekocht bij uw plaatselijke bouwmarkt of gratis verkregen bij een lokaal bedrijf zoals een restaurant of voedselverwerker, waar producten vaak in voedselveilige emmers van 5-20L worden verwerkt, daarna worden de emmers door deze bedrijven weggegooid. Inspecteer en reinig uw emmer grondig om de kans op besmetting tijdens het kolonisatie- en fruitingsproces te verminderen. Gebruik een boor van 1.3cm om gaten in een ruitpatroon rondom de volledige omtrek van uw emmer te boren. Deze boor creëert gaten groot genoeg voor de zwammen om uit te groeien, maar niet groot genoeg om het substraat uit te laten drogen terwijl het aan het koloniseren is.

Plak Micropore tape over de gaten van je emmers, deze kan problemen zoals schimmel vliegjes voorkomen.

Stap 2: Kies en pasteuriseer het substraat

OPGELET: calciumhydroxide is een irriterend product! Gebruik rubbere handschoenen en eventueel een veiligheidsbril, hoewel contact met de huid niet ernstig is word toch geadviseerd het te vermeiden

Schimmels gedijen op dood of vergankelijk organisch materiaal en zullen graag groeien op verschillende commercieel verkrijgbare substraten, waaronder stro, zaagsel, houtpellets, hennep, vlas en houtsnippers. Stro werkt uitstekend voor oesterzwammen; het is goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar bij landbouwmarkten en dierenwinkels. Voor gemakkelijkere kolonisatie, versnipper of hak het stro met behulp van een bladversnipperaar of een grasmaaier. Sommige tuincentra verkopen ook voorgesneden stro, dat meestal duurder is, maar het hakken in het proces overslaat. Om de zwammen de overhand te geven over rivaliserende schimmels en bacteriën, moet je het stro pasteuriseren om eventuele besmetting te doden.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar we zullen vasthouden aan wat Mushroom Mania in de beginjaren deed en een koude-water pasteurisatie met gehydrateerde kalk gebruiken. Begin met het vullen van een grote plastic opbergbox, schone vuilnisbak, ton of intermediate bulk container (IBC) met kraanwater. Zodra gevuld, voeg je de gehydrateerde kalk toe aan het water om de pH te verhogen van bijna neutraal naar 12,5. Gebruik een roerstok om het water te roeren en controleer voortdurend de pH met een pH-meter terwijl je de kalk toevoegt. Wanneer de water- en kalkmengeling een pH van 12,5 bereikt, is deze klaar om je stro te pasteuriseren. Vul afzonderlijk een paar uienzakken met het gehakte stro en weeg elk op een weegschaal. Noteer het gemiddelde gewicht van elk van je zakken gevuld met droog gehakt stro.

Dit zal later in het proces nuttig zijn om het vochtgehalte van je stro te bepalen. Het gebruik van uienzakken vergemakkelijkt het onderdompelen en maakt het ook veel gemakkelijker om het uiteindelijke vochtgehalte van het paddenstoelsubstraat te bepalen voordat je gaat inoculeren. Zodra de gewenste pH is bereikt, dompel je de netzakken onder en gebruik je een betonblok om ze onder water te houden. Ze moeten 16-24 uur lang ondergedompeld blijven om het pasteurisatieproces te voltooien.

Stap 3: Verwijder en laat het substraat uitlekken

Bepaal het Vochtgehalte Laat het substraat ‘s nachts of langer weken, zodat het voldoende gehydrateerd en gepasteuriseerd kan worden. Haal de zakken uit het water en laat ze nog eens een paar uur ergens uitlekken, dit hangt vaak af van het substraat dat u kies en hoe fijn dat het substraat is het kan variëren tussen 2 uur tot wel 24 uur. Oesterzwammen gedijen het best bij een vochtgehalte van minstens 50% in hun substraat. Als het substraat te nat is, loop je het risico dat er anaerobe bacteriegroei ontstaat, maar als het te droog is, groeien de zwammen niet goed. Zodra de weegschaal tweemaal het droge gewicht aangeeft, heb je een goed vochtgehalte bereikt en is het tijd om te inoculeren.

Stap 4: Voeg broed toe aan het substraat

Het inoculeren van je emmer houdt eenvoudigweg in dat je je substraat combineert met graan- of zaagselbroed. De hoeveelheid broed die je aan je substraat moet toevoegen om de opbrengst te maximaliseren, staat bekend als het broedpercentage, en één zak graanbroed van 900 gram is voldoende om 2 emmers van 10L met gehakt stro te inoculeren. Er is een directe relatie tussen het broedpercentage en de snelheid en betrouwbaarheid van de kolonisatie.

Het is het beste voor beginners om aan de kant van te veel broed te zitten in plaats van te weinig! Voordat je je emmers vult, zorg ervoor dat je ze desinfecteert met 70% isopropylalcohol of door ze onder te dompelen in water behandeld met een beetje bleekmiddel. Combineer je broed en stro handmatig op een gedesinfecteerde tafel of door afwisselende lagen van substraat en broed in een emmer op te bouwen tot de emmer vol is. Als je afwisselende lagen creëert, gebruik dan 4cm stro gevolgd door een dunne laag broed.

Opmerking: Als je nog overgebleven geïnoculeerd stro hebt dat onvoldoende is om een extra emmer te vullen, probeer dan te experimenteren en stop het in een kleinere alternatieve container zoals een tupperwarebak, melkkarton of blik (we hebben zelfs oude vogelkooien gezien gevuld met geïnoculeerd stro!). Je zult waarschijnlijk nog een gezonde oogst van zwammen krijgen. Het is een goede en leuke reden om te experimenteren!

Stap 5: Laat de emmer koloniseren op kamertemperatuur

Zodra de emmer is geïnoculeerd, sluit deze af en plaats deze niet in direct zonlicht, bij voorkeur ergens op kamertemperatuur (tussen 18 – 24 graden Celsius). Afhankelijk van het broedpercentage en de zwamsoort, moet je emmer binnen 10-21 dagen, of ongeveer 2 weken, volledig gekoloniseerd zijn.

Voel je vrij om af en toe te controleren of de emmer goed koloniseert.

Als er geen mycelium wordt gevonden, of als de emmer zelf vreemd ruikt, kan het zijn dat de emmer is besmet. Dit kan te wijten zijn aan, onjuist vochtgehalte van je substraat of slechte omgevingsomstandigheden. Als dat het geval is, maak je geen zorgen, je kunt altijd opnieuw proberen! Containerkweek is over het algemeen een zeer vergevingsgezinde kweekmethode.

Als het kolonisatieproces succesvol is, zul je zien dat het mycelium de tape van je gaatjes zal open duwen en kleine clusters van paddenstoelvormige structuren die door sommige van de gaten in de emmer naar buiten steken. De vruchtvorming is begonnen!

Stap 6: Vruchtvorming

Nu de vruchtvorming is begonnen, is het tijd om te beslissen waar je je emmer voor deze belangrijke stap plaatst. Voor buitenfruiting plaats je je emmer buiten op een goed beschaduwde plek die niet veel wind vangt, zoals een schaduwrijk hoekje van je terras of in een schuur of garage. Tijdens deze stap is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de zwamspelden niet uitdrogen. Als ze te droog worden, zullen ze “aborteren” en niet uitgroeien tot volwaardige zwammen. Als de locatie die je hebt gekozen te winderig is zullen de jonge vruchten ook uitdrogen en aborteren. Het kan handig zijn om tijdens deze stap een spuitfles bij de hand te hebben, zodat je de zwammen een paar keer per dag kunt besproeien om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zodra de vruchtvorming begint, kun je verwachten dat je binnen minder dan tien dagen volwaardige zwammen zult zien. Voor de beste resultaten plaats je je emmers of containers op een plek met van nature hoge luchtvochtigheid en voldoende schaduw.

Stap 7: Oogsten van je zwammen

Je zwammen zijn gegroeid tot het punt waarop het lijkt alsof de randen van hun hoed omhoog beginnen te krullen. Dit is het moment waarop de zwammen hun sporen gaan afgeven en het beste moment om ze te oogsten, nog beter is dat je oogst net voor dit gebeurd maar dit is als beginner moeilijk in te schatten. Als je ze buiten laat groeien, verkleint vroegtijdig oogsten de kans dat er insecten in komen. Oogst de oesterzwammen in hele clusters door de cluster vast te pakken het 2 handen en deze zoals een klok te draaien. Nadat je ze hebt geoogst, moet je ze meteen bereiden of ze in een papieren zak in de koelkast bewaren gedurende 5 tot 7 dagen. Hoe eerder je ze gebruikt, hoe beter!

Na de oogst kun je mogelijk een tweede of zelfs derde oogst van zwammen krijgen in de zomer en herfst als je je emmer op een geschikte (schaduwrijke, vochtige) plek laat staan of het hele blok stro in een moestuin of schaduwrijk deel van je tuin begraaft.

Alternatieve methode met kweekzakken of emmers: gebruik van hardhoutpellets in plaats van stro

Voor zwamsoorten anders dan oesterzwammen heeft Mushroom Mania een vergelijkbaar proces ontwikkeld als het hierboven beschrevene, maar met gebruik van hardhoutpellets in plaats van gehakt stro.

Het proces verloopt als volgt:
Voor elke 1 kg pellets die je wilt gebruiken, voeg je 1500 ml kokend water toe. Als je dit in een emmer doet, zorg er dan voor dat je de emmer goed isoleert met dekens om de warmte zo lang mogelijk in het substraat te houden. Als je dit in een kweekzak doet, kun je de kweekzak netjes opvouwen en in een koelbox plaatsen, die een goede geïsoleerde waarde heeft.

De pellets zullen beginnen uiteen te vallen en een losse en vochtige zaagselachtige mengeling worden.

Als je in een emmer wilt kweken, is het belangrijk dat je dit doet in een emmer zonder gaten. Zodra het substraat is afgekoeld, Draag je ontsmette handschoenen en breng je het over naar een andere emmer met gaten en meng je het met graanbroed.

Volg dezelfde instructies voor incubatie/vruchtvorming als hierboven beschreven.

Kweken in containers met gebruik van hardhoutsnippers

Je kunt het bovenstaande proces aanpassen en ervoor kiezen om hardhoutsnippers en een pasteurisatie met heet water te gebruiken in plaats van stro en een bad met een hoge pH-waarde. Hiermee kun je een breder scala aan zwamsoorten kweken, maar dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Zorg er eerst voor dat de houtsnippers die je verkrijgt niet zijn behandeld met chemicaliën of schimmelwerende middelen. Boomverzorgingsdiensten die regelmatig omgevallen bomen versnipperen, kunnen een goede bron zijn in gebieden met veel hardhoutboomsoorten. Snippers kunnen ook worden verkregen bij dierenwinkels of online retailers.

Heb je liever een kant-en-klare optie? Onze kant en klare growkits of DIY pakketen zijn een uitstekende beginners optie als je het harde werk wilt overslaan en meteen wilt kweken of inoculeren!

Voor deze methode kun je elk type kweekcontainer gebruiken, je bent niet beperkt tot emmers, plastic tupperware-bakken of monotubs. Je kunt zelfs in een wasmand met gaatjes in kweken! Of het deksel van je emmer of container verwijderen zodat de zwammen van bovenaf kunnen groeien, Dit is zelfs nodig voor bepaalde soorten.

Stap 1: Warmtebehandeling en bevochtiging van je snippers

Plaats de hardhoutsnippers in een grote pan en vul deze met heet water. Omdat de snippers zullen drijven, moet je mogelijk iets zwaars bovenop leggen om ze ondergedompeld te houden. Je wilt de watertemperatuur brengen tussen de 70-90 graden Celsius. Laat je snippers minstens 4 uur in het hete water staan, of totdat ze volledig zijn afgekoeld. Het hete water pasteuriseert de houtsnippers, doodt rivaliserende schimmels en bacteriën, en bevochtigt en verzacht de snippers, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden gekoloniseerd door het mycelium van de zwam.

Stap 2: Koel en laat het substraat uitlekken

Nadat je snippers voldoende zijn geweekt, verzacht, gepasteuriseerd en volledig zijn afgekoeld, kun je het overtollige water laten weglopen en ze inenten met je favoriete zwam-broed. Het toevoegen van je zwam-broed aan gloeiend hete snippers zal waarschijnlijk het mycelium doden, dus zorg ervoor dat het aanvoelt als kamertemperatuur voordat je het inent. De snippers moeten volledig bevochtigd zijn, maar niet druipend nat.

Het inenten van je container houdt eenvoudigweg in dat je afwisselende lagen van houtsnippers en broed opbouwt totdat de container vol is. Elke laag houtsnippers moet ongeveer 4cm dik zijn, afgedekt met een dunne laag broed. Je kunt steriele handschoenen dragen als je het broed rechtstreeks hanteert.

Stap 3: Vruchtvorming en oogsten

Volg stappen 6 en 7 van de Emmerkweektechniek hierboven voor de ideale locatie voor de vruchtvorming en tips voor het oogsten!

 

kopen

MEER INFORMATIE NODIG?

Heb je meer informatie nodig over een bepaald product? Aarzal dan niet om ons te contacteren!

Contact