Waarom we ze geweldig vinden:
Ons reishi (Ganoderma Lingzhi) Growkit bevat een soort die veel wordt gekweekt in Azië. Reishi is een eetbare medicinale paddenstoel die bekend staat als “Ling Zhi” in China en “Reishi” of “Manetake” in Japan. Reishi-paddenstoelen behoren tot de gemakkelijkste van al onze vruchtlichaamblok-kits, omdat ze zeer betrouwbare producenten zijn en vrijwel geen onderhoud nodig hebben. Dat komt doordat ze hun volledige levenscyclus kunnen doorlopen binnen een ongeopende zak!
Over de growkit:
Reishi nemen de tijd en groeien zeer langzaam. Afhankelijk van je behoeften, kun je je kit vroeg oogsten wanneer de paddenstoelen op hertenhoorns lijken en slechts een paar centimeter lang zijn. Of je kunt de paddenstoelen nog enkele maanden in de zak laten groeien om interessantere groeipatronen te vormen. Je kunt ook proberen voor volwassen paddenstoelkappen, wat meer toezicht vereist en het openen van de zak (wat wordt beschreven in het gedeelte met aanwijzingen hieronder). Dit is een meer uitdagende methode, maar kan zeer lonend zijn voor degenen die enige ervaring hebben met reishi-kits.
Dat is geen schimmel, dat is mycelium!
Je growkit bevat een aangepast blok zaagsel dat volledig is gekoloniseerd door paddenstoelenmycelium. Het kan lijken alsof het bedekt is met een zachte, witte, schimmelachtige substantie – dat is het paddenstoelenmycelium! Dit is volkomen normaal. Het mycelium van sommige soorten is duidelijker zichtbaar dan andere.
Temperatuur, luchtvochtigheid & CO2 gids
- Temperatuur: 10-15°C
- Luchtvochtigheid (Fase 1: Primordia): 95%
- Luchtvochtigheid (Fase 2: Vruchtlichaam): 75-85%
- CO2 Gevoeligheid (Fase 1: Primordia): 2.000-5.000 ppm
- CO2 Gevoeligheid (Fase 2: Vruchtlichaam): <1.000 ppm
Belangrijke Termen:
- Primordia: Het vroegste herkenbare stadium van de ontwikkeling van het vruchtlichaam. Ook bekend als "baby-paddenstoelen" of "paddenstoelpinnen."
- Vruchtlichaam: Een volledig volgroeide paddenstoel, de voortplantingsorganen van het organisme waarin de sporen worden geproduceerd.
- CO2-gevoeligheid: Wanneer CO2-niveaus te hoog zijn, zal de opbrengst afnemen en worden de stelen lang.
Binnenkweek
Opmerking: Het kweken van Reishi volgt niet dezelfde instructies als die van de andere growkits
Voor de beste resultaten:
Als je geïnteresseerd bent in het kweken van reishi-geweien, is een vruchtkamer niet noodzakelijk. Echter, als je geïnteresseerd bent in het kweken van reishi-conks (hoeden), raden we aan om je reishi-blok in een vruchtkamer te laten groeien (zoals een monotub of martha-tent), aangezien een gecontroleerde omgeving het risico op besmetting vermindert en de kans op succes vergroot.
Creëren van optimale omstandigheden:
Voor reishi-geweien zijn er geen speciale parameters (omdat de volledige groeicyclus binnen de zak plaatsvindt).
Voorbereiden van je blok:
Vouw de bovenkant van de zak uit, maak ruimte voor luchtcirculatie. Controleer ook en bevestig dat het filterpatch niet verstopt is.
Hoe vruchtvorming te initiëren:
Voor reishi-geweien:
- OPEN DE ZAK NIET. Reishi heeft de hoge vochtigheid en CO2-omgeving van een gesloten zak nodig om geweien te vormen.
- Plaats de gesloten zak op een plek met omgevingslicht en draai deze af en toe totdat deze klaar is om te oogsten.
Voor reishi-conks (hoeden):
- OPEN DE ZAK NIET totdat de geweien meer dan 10 centimeter hoog zijn.
- Zodra de geweien meer dan 10 centimeter hoog zijn, open je de bovenkant van de zak.
- Plaats de zak in de vruchtkamer totdat het klaar is om te oogsten.
Waarschuwing:: als je hoeden probeert te kweken en ze bijna volwassen zijn, verspreiden ze een astronomische hoeveelheid sporen van de ene dag op de andere. Wij geven er de voorkeur aan alleen de geweien te kweken, ze naar beneden te duwen en ze opnieuw te laten groeien binnenin de zakken, op deze manier halen we het meeste uit onze vruchtblokken zonder de moeilijkheden van het kweken van de hoeden.
Speciale overwegingen:
Reishi-paddenstoelen groeien zeer langzaam. Vanwege het trage groeitempo is er een groter risico op besmetting bij het openen en plaatsen in een vruchtkamer.
Oogsten van je paddenstoelen:
Paddenstoelen kunnen worden geoogst door de basis te draaien en vervolgens eventueel substraat weg te snijden en in de open lucht te drogen.
Let op: je kan waarschijnlijk maar 1 keer oogsten van een Reishi growkit.
Opslag
Als je niet van plan bent om je reishi-kit onmiddellijk te gebruiken, bewaar deze dan in de koelkast gedurende maximaal 6 maanden. Als het bij kamertemperatuur wordt achtergelaten, zal het blijven groeien.
Koken
Reishi-paddenstoelen zijn intens bitter en houterig, en worden meestal niet als culinair beschouwd, tenzij ze zeer jong worden geoogst. Desondanks raden we aan een plakje of twee gedroogde reishi aan soepbouillon toe te voegen, vergelijkbaar met hoe je een laurierblad zou gebruiken, om de bouillon te doordrenken met de medicinale eigenschappen ervan. Je kunt er ook voor kiezen om reishi te verwerken in medicinale theeën en tincturen.
Voorzichtigheid & Overwegingen
Als u zelfgekweekte paddenstoelen gaat consumeren, zorg er dan voor dat u uw verse paddenstoelen grondig verhit tijdens het koken. Als het de eerste keer is dat u deze soort eet, is het het beste om met een kleine hoeveelheid te beginnen om te controleren op allergieën, zelfs als ze gekookt zijn.
Meer informatie kan je vinden bij ‘kweekgids’: