Roze Oesterzwam (Pleurotus djamor) graanbroed
Kenmerkt zich door een tropische variant die prachtige clusters lichtroze tot diep roodroze hoeden produceert die populair zijn op boerenmarkten. Ze zijn sappig en hartig, en hebben een dichtere textuur dan andere oestervarianten.
Roze oesters zijn geweldig voor beginners en zijn betrouwbare binnenproducenten het hele jaar door. En als ze onder de juiste omstandigheden worden gehouden, zullen ze aanzienlijke eerste, tweede en zelfs derde oogsten opleveren (wat hen ideaal maakt voor commerciële teelt!) Let op dat de houdbaarheid van roze oesters korter is dan die van andere oestervarianten. Als tropische variant gedijen ze ook goed bij hogere luchtvochtigheid.
Roze oester graanbroed kan het hele jaar door worden gebruikt voor binnenkweek. Bij gebruik voor buitenkweek zijn roze oesters niet koudetolerant en dragen ze overvloedig vrucht in de zomermaanden.
Aanbevolen gebruik:
Roze oester graanbroed kan worden gebruikt voor binnenproductie met zaagsel of stro, of buiten met stro of houtsnippers.
Het is ook ideaal voor het kweken in emmers.
Gebruik geen graanbroed voor het enten van houtblokken.
Dit is geen paddenstoelkweekset. Roze oester graanbroed moet worden gecombineerd met een substraat om vrucht te dragen.
Bij ontvangst van je broed:
Haal best zo snel mogelijk het broed uit de verzenddoos. Vouw vervolgens de bovenkant van de zak uit, zodat er ruimte is voor luchtcirculatie. Controleer ook of het filterpatch niet verstopt is. Dit helpt het organisme ademen en gedijen!
Scroll naar beneden voor specificaties, kweek- en opslaginstructies.
Temperatuur, luchtvochtigheid & CO2 Gids
- Temperatuur: 21-26°C
- Luchtvochtigheid (Fase 1: Primordia): 95-100%
- Luchtvochtigheid (Fase 2: Vruchtlichaam): 85-95%
- CO2-gevoeligheid (Fase 1: Primordia): 500-1.000 ppm
- CO2-gevoeligheid (Fase 2: Vruchtlichaam): 500-1.000 ppm
Belangrijke Termen:
- Primordia: Het vroegste herkenbare stadium van de ontwikkeling van het vruchtlichaam. Ook bekend als "baby-paddenstoelen" of "paddenstoelpinnen."
- Vruchtlichaam: Een volledig volgroeide paddenstoel, de voortplantingsorganen van het organisme waarin de sporen worden geproduceerd.
- CO2-gevoeligheid: Wanneer CO2-niveaus te hoog zijn, zal de opbrengst afnemen en worden de stelen lang.
Binnenkweek
Roze oesterzwam graanbroed kan worden gemengd met gesteriliseerde of kalkgepasteuriseerde substraten, waaronder maar niet beperkt tot hardhoutzaagsel, stro en koffiedik.
Opmerking: Graanbroed moet worden gemengd met bulksubstraat voordat het vruchten kan produceren. Als u nieuw bent in het kweken van paddenstoelen, raden we aan een Doe-Het-Zelf (DIY) pakket aan te schaffen.
Buitenteelt
Roze Oester Graanbroed kan worden verspreid in gehakte stro of houtsnippers. Het maken van buitenbedden is een van de eenvoudigste methoden voor het kweken van elk type oesterzwam.
Voor onze complete paddestoelenbeddenbrochure, klik hier.
Zorg ervoor dat u schone, onbehandelde producten gebruikt bij het maken van buitenbedden.
Opslag
Als u niet van plan bent het direct te gebruiken, kunt u uw broed tot 4 maanden in de koelkast bewaren.
Koken
Roze Oesterzwammen kunnen gemakkelijk champignons vervangen in de meeste recepten en passen goed bij veel keukens en smaken. Net als alle oesterzwammen behouden ze water en kunnen ze een smeuïge textuur ontwikkelen als ze niet te gaar zijn. Als je een stevigere of drogere textuur verkiest, blijf ze dan koken totdat het vocht is verminderd, gekookt en ze beginnen te bruinen.
Voorzichtigheid & Overwegingen
Als u zelfgekweekte paddenstoelen gaat consumeren, zorg er dan voor dat u uw verse paddenstoelen grondig verhit tijdens het koken. Als het de eerste keer is dat u deze soort eet, is het het beste om met een kleine hoeveelheid te beginnen om te controleren op allergieën, zelfs als ze gekookt zijn.
Meer informatie kan je vinden bij ‘kweekgids’.